Lekki deser rabarbarowy

4.5 (159 ocen)

  • Dla 2 osób

Szybki i bardzo prosty deser, który ucieszy zwłaszcza tych, którzy liczą kalorie. Połączenie lekkiego jogurtu z musem z rabarbaru z nutką wanilii. Smaczna, zdrowa przyjemność...:)

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 4 laski rabarbaru
    1 laska wanilii
    500 ml lekkiego, naturalnego jogurtu
    4 łyżeczki sypkiej stevii, lub sypkiego słodzika
    szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki deser rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe kawałki. Wrzucić do rondelka, nalać tyle wody by przykryła rabarbar, włożyć całą laskę wanilii, gotować na małym ogniu, aż rabarbar się rozgotuje i zrobi się z niego mus (ok. 10 min). Wyciągnąć laskę wanilii. Jeśli mus jest zbyt rzadki, odsączyć go na sicie. Mus posłodzić.
    Jogurt także posłodzić, dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej, wymieszać.
    Do szklanek lub pucharków nakładać na przemian jogurt i mus. Podawać lekko schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować