Lekka sałatka z fenkuła z mątwą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą jest idealna jeśli mamy ochotę na lekki obiad. Niezwykle aromatyczne i orzeźwiające połączenie kopru włoskiego i owoców morza.. a dokładniej mątwy, która przez wielu niestety uważana jest za gumową i bez smaku.. uwielbiam anyżkowy smak fenkuła

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na sałatkę dla 2 osób:
    ◦300 g mątwy
    ◦1 fenkuł (koper włoski)
    ◦1 czerwona cebula
    ◦2 łyżki posiekanego koperku
    ◦2 garście rukoli
    ◦sól
    ◦pieprz kolorowy
    ◦1 łyżka soku z cytryny
    ◦1 łyżka masła
    ◦1 łyżka oliwy

    Składniki na sos:
    ◦3 łyżki oliwy z oliwek
    ◦1 łyżka octu balsamicznego
    ◦1 łyżeczka sosu sojowego
    ◦½ ostrej zielonej papryczki
    ◦2 łyżki soku z cytryny
    ◦1 łyżka musztardy francuskiej
    ◦1 ząbek czosnku
    ◦1 łyżka posiekanego koperku
    ◦sól
    ◦pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Lekka sałatka z fenkuła z mątwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekka sałatka z fenkuła z mątwą 1. Przygotowanie sosu:
    Papryczkę chili drobno siekamy (można dodać mniej niż ½ sztuki), czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny, sos sojowy i sok z cytryny. Dodajemy posiekany koperek, papryczkę i czosnek oraz musztardę i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Lekka sałatka z fenkuła z mątwą 2. Koper włoski pozbawiamy zielonych łodyżek (odkładamy je wykorzystamy je do dekoracji), a bulwę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z niej twardą środkową część, a resztę kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do miski posypujemy odrobiną soli, dodajemy posiekany koperek i polewamy połową przygotowanego sosu. Mieszamy.

    Mątwę płuczemy i usuwamy z niej błonkę/skórę, która najczęściej jest na całej długości z jednej strony. Następnie kroimy mątwę w cienki paseczki. Skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie solimy. Odstawiamy do lodówki na kilka minut.
  • Lekka sałatka z fenkuła z mątwą 3. Cebule kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle. Na patelni, na której smażyliśmy cebulę podsmażamy mątwę (jeśli na patelni zostało mało tłuszczu dodajemy łyżkę oliwy). Mątwę smażymy kilka minut – ok. 4-6 często przewracając ją na drugą stronę. Pamiętajcie, że mątwa jeśli jest poddawana zbyt długiej obróbce termicznej stanie się twarda i gumowa!
    Na talerzach układamy rukolę, którą polewamy sosem. Na rukolę nakładamy fenkuł, podsmażoną cebulę i mątwę. Całość polewamy pozostałym sosem i dekorujemy gałązkami kopru.

    Sałatkę można jeść na zimno i ciepło!

Porady

Pamiętajcie, że mątwa jeśli jest poddawana zbyt długiej obróbce termicznej stanie się twarda i gumowa!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować