Lazagne szpinakowa z białym serem

4.5 (189 ocen)

Wegetariańska wersja lasagne ze szpinakiem, białym serem oraz sosem pomidorowym. Doskonała alternatywa dla klasycznego włoskiego dania. Jej przygotowanie nie jest trudne, może trochę czasochłonne, ale zapewniam Was że warto.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lazagne
    600 g szpinaku mrożonego
    500 g białego sera
    50 g śmietany 12%
    1 średnia cebula
    3-4 ząbki czosnku
    150 g ostrego sera żółtego
    2 łyżki oleju
    gałaka muszkatołowa
    pieprz czarny
    sól
    Sos pomidorowy:
    400 ml passaty pomidorowej
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    2 łyżki oleju
    szczypta cukru
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazagne szpinakowa z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Płaty makaronu wrzucamy partiami do wrzątku (po trzy sztuki naraz) i gotujemy, aż makaron lekko zmięknie (makaron nie powinien być do końca ugotowany). Szpinak rozmrażamy. Dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni do duszenia rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy szpinak i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy śmietanę i ser biały. Mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy wszystko razem około 5 minut. Pamiętajcie, że farsz musi być dobrze doprawiony.
  • 2. Sos pomidorowy:
    Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się lekko zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy na małym ogniu około 15-20 minut.
    Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu (naczynie powinno być tak duże, by mieściły się w nim cztery płaty makaronu lasagne). Układamy płaty makaronu, nakładamy część farszu i przykrywamy makaronem. Tak postępujemy do wykorzystania farszu i makaronu. Na wierzch wykładamy resztę sosu pomidorowego i posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować