Lasagne z wedzonym lososiem i szpinakiem

4.5 (153 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To troszke inna wersja tradycyjnej lasagne.Moim zdaniem smaki lososia,szpinaku i sosu , genialnie sie dopelniaja,i sa ciekawa alternatywa dla miesnej lasagne :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 6-8 porcji:
    1) ok 800-900g wedzonego lososia w plastrach
    2) ok 500g szpinaku-najlepiej swiezego,umytego,podsmazonego na oliwie,nastepnie odcisnietego i drobno posiekanego,ale szpinak kremowy,rozmrozony i doprawiony tez zda egzamin:)
    3) ok 15-20platow lasagne (w zaleznosci od rodzaju i wielkosci waszego naczynia-u mnie naczynie 25cm na 25cm)
    4) 1 peczek swiezego koperku,posiekany.
    5) skladniki na sos beszamelowy: ok 75g masla,75g zwyklej maki,ok 400-500ml cieplego mleka
    6) 3-4lyzki kwasnej smietany
    7) sol,bialy pieprz,galka muszkatolowa
    8) ok 50g startego sera parmezan lub grana padano
    9)salata waszego wyboru-u mnie rzymska,do podania.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z wedzonym lososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)zacznijmy od sosu beszamelowego,moj jest troszke inny,rozpusc maslo w glebokim rondelku,nastepnie dodaj maki i zrob gesta zasmazke.kiedy zacznie sie ladnie pienic-powoli dodawaj cieplego mleka,ciagle mieszajac,patrzac jak gestnieje,az uzyskasz odpowiednia ilosc sosu do swojego naczynia zaroodpornego.kiedy uzyskasz odpowiednia ilosc sosu,daj mu pobulgotac pare min,ciagle mieszajac,nastepnie wylacz-dopraw sola,pieprzem,galka i zapraw kwasna smietana.dodaj koperek(mozna tez dodac pietruszke czy szczypiorek).odstaw do przestygniecia.
    2)jezeli pracujesz z mrozonym szpinakiem-rozmroz go calkowicie nastepnie podgrzej i zredukuj,by wygotowac nadmiar wody ze szpinaku.jezeli uzywasz swiezego,umyj go,osusz,podsmaz na patelni,az zwiedni,nastepnie dobrze odcisnij i posiekaj oraz dopraw do smaku.
    3)naczynie wysmaruj maslem lub oliwa.na dno wylej kilka lyzek sosu,rozprowadz dobrze-nastepnie poloz platy lasagne,szpinak,lososia i powtarzaj warstwy do wykonczenia skladnikow.ostatnia powinna byc sosem.wtedy zetrzyj ser na wierzch i zapiekaj ok 30min-40min,az makaron bedzie miekki a ser zloty. Podaj z prosta salatka,skropiona oliwa i sokiem z cytryny :) smacznego!

Porady

dobrze dopraw sos i szpinak-to nada smaku calej lasagne:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować