To troszke inna wersja tradycyjnej lasagne.Moim zdaniem smaki lososia,szpinaku i sosu , genialnie sie dopelniaja,i sa ciekawa alternatywa dla miesnej lasagne :)
1 godz. 30 min
Składniki:
na 6-8 porcji:
1) ok 800-900g wedzonego lososia w plastrach
2) ok 500g szpinaku-najlepiej swiezego,umytego,podsmazonego na oliwie,nastepnie odcisnietego i drobno posiekanego,ale szpinak kremowy,rozmrozony i doprawiony tez zda egzamin:)
3) ok 15-20platow lasagne (w zaleznosci od rodzaju i wielkosci waszego naczynia-u mnie naczynie 25cm na 25cm)
4) 1 peczek swiezego koperku,posiekany.
5) skladniki na sos beszamelowy: ok 75g masla,75g zwyklej maki,ok 400-500ml cieplego mleka
6) 3-4lyzki kwasnej smietany
7) sol,bialy pieprz,galka muszkatolowa
8) ok 50g startego sera parmezan lub grana padano
9)salata waszego wyboru-u mnie rzymska,do podania.
Lasagne z wedzonym lososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)zacznijmy od sosu beszamelowego,moj jest troszke inny,rozpusc maslo w glebokim rondelku,nastepnie dodaj maki i zrob gesta zasmazke.kiedy zacznie sie ladnie pienic-powoli dodawaj cieplego mleka,ciagle mieszajac,patrzac jak gestnieje,az uzyskasz odpowiednia ilosc sosu do swojego naczynia zaroodpornego.kiedy uzyskasz odpowiednia ilosc sosu,daj mu pobulgotac pare min,ciagle mieszajac,nastepnie wylacz-dopraw sola,pieprzem,galka i zapraw kwasna smietana.dodaj koperek(mozna tez dodac pietruszke czy szczypiorek).odstaw do przestygniecia.
2)jezeli pracujesz z mrozonym szpinakiem-rozmroz go calkowicie nastepnie podgrzej i zredukuj,by wygotowac nadmiar wody ze szpinaku.jezeli uzywasz swiezego,umyj go,osusz,podsmaz na patelni,az zwiedni,nastepnie dobrze odcisnij i posiekaj oraz dopraw do smaku.
3)naczynie wysmaruj maslem lub oliwa.na dno wylej kilka lyzek sosu,rozprowadz dobrze-nastepnie poloz platy lasagne,szpinak,lososia i powtarzaj warstwy do wykonczenia skladnikow.ostatnia powinna byc sosem.wtedy zetrzyj ser na wierzch i zapiekaj ok 30min-40min,az makaron bedzie miekki a ser zloty. Podaj z prosta salatka,skropiona oliwa i sokiem z cytryny :) smacznego!
Porady
dobrze dopraw sos i szpinak-to nada smaku calej lasagne:)
Komentarze