Drozdżówka Lamparcik

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Z dzieciakami jest różnie. Jedne jedzą z apetytem, inne najchętniej nie jadłyby nic. Każdy rodzic wymyśla wtedy przeróżne dania, które swym wyglądem zachęcałyby do jedzenia. Lamparcik to własnie pyszna, pożywna drożdżówka, której nie oprze się żaden niejadek :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
    25 g mąki ziemniaczanej
    250 ml mleka
    50 g cukru ( mozna dać 100g jeśli lubimy słodkie wypieki)
    1 cukier waniliowy (mały)
    4 g drożdży instant
    50 g masła
    1 łyżka ciemnego kakao+ 1 łyżka mleka
    1 łyżeczka ciemnego kakao+ 1 łyżeczka mleka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drozdżówka lamparcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodać mąką ziemniaczaną, wymieszać i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Dodać masło i gotować do rozpuszczenia.Odstawić ,(przykryć folią )na 30- 40 minut do ostudzenia.
  • 2. Mąkę, cukry, sól oraz drożdże wymieszać.Dodać ostudzony budyń.Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Gotowe ciasto podzielić na pół, następnie jedną kulę ciasta znowu podzielić na dwa, otrzymując w ten sposób 1/2 oraz 1/4 i 1/4 ciasta.
  • 3. Kakao wymieszać z mlekiem to uzyskania pasty w dwóch osobnych naczyniach.Do jednej z mniejszych kulek dodać pastę z 1 łyżki kakao i 1 łyżki mleka, ciasto zagnieść, aż składniki się połączą.
  • 4. Do drugiej z mniejszych kulek dodać 1 łyżeczkę kakao i 1 łyżeczkę mleka i również zagnieść do połączeniaWyrobione kulki odstawić do wyrośnięcia.Po tym czasie każdą kulę ciast podzielić na 7 mniejszych kulek. Kulki białego i ciemniejszego ciasta rozwałkować (osobno ) na dłuższy prostokąt ( zbliżony do długości formy, której używamy , u mnie 25 cm )
  • 5. Z jasnobrązowego ciasta uformować wałek o długości białego ciasta . Następnie owinąć wałeczek ciemnym ciastem, a potem białym..Z resztą kulek postąpić tak samo.
  • 6. Wałeczki włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 7. Piekarnik nagrzac do temp. 180º grzanie góra- dół. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35- 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować