Kwadraciki z ciasta francuskiego z serowym farszem

4.51 (178 ocen)

Jest to łatwy i prosty przepis. Przekąska zachwyci każde podniebienie, nie tylko smakosza serów.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 żółtko
    200 ml śmietany 30%
    Po 10 dag serów (mix np. lazur, camembert, serek topiony, oscypek)
    Oliwki, papryka, zielona cebulka
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Kwadraciki z ciasta francuskiego z serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 4cm, posmarować żółtkiem, obciążyć środek np. fasolą i przez 15-20 minut piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 2. Na patelni rozpuścić ze śmietaną różne rodzaje serów (łącznie musimy mieć ich min. 40 dag). Należy cały czas mieszać, do momentu aż sery się rozpuszczą, a powstały sos zgęstnieje. Tak przygotowany farsz należy nałożyć na upieczone wcześniej ciasto francuskie.
  • 3. Gdy kwadraciki trochę przestygną udekorować je oliwkami, papryką i zieloną cebulką. Podawać na zimno.

Porady

Do upieczenia ciasta francuskiego można wykorzystać formy małych babeczek. Należy jednak pamiętać by również obciążyć ciasto – by nam nie wyrosło za dużo i by była możliwość nałożenia farszu do babeczek. Polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować