Jest to łatwy i prosty przepis. Przekąska zachwyci każde podniebienie, nie tylko smakosza serów.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
200 ml śmietany 30%
Po 10 dag serów (mix np. lazur, camembert, serek topiony, oscypek)
Oliwki, papryka, zielona cebulka
Kwadraciki z ciasta francuskiego z serowym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 4cm, posmarować żółtkiem, obciążyć środek np. fasolą i przez 15-20 minut piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.Na patelni rozpuścić ze śmietaną różne rodzaje serów (łącznie musimy mieć ich min. 40 dag). Należy cały czas mieszać, do momentu aż sery się rozpuszczą, a powstały sos zgęstnieje. Tak przygotowany farsz należy nałożyć na upieczone wcześniej ciasto francuskie.
3.Gdy kwadraciki trochę przestygną udekorować je oliwkami, papryką i zieloną cebulką. Podawać na zimno.
Porady
Do upieczenia ciasta francuskiego można wykorzystać formy małych babeczek. Należy jednak pamiętać by również obciążyć ciasto – by nam nie wyrosło za dużo i by była możliwość nałożenia farszu do babeczek.
Polecam!
Komentarze