Kuskus na słodko. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki i morele przekrój na pół. Zagotuj w rondelku szklankę wody. Na wrzącą wodę wrzuć imbir, cynamon oraz bakalie. Rondelek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie osącz bakalie na sicie.
2.Grejpfruty i pomarańcze sparz, a gdy ostygną, wytrzyj do sucha. Owoce przekrój na pół i ostrożnie wydrąż miąższ. Skórki z grejpfruta zachowaj. Miąższ z pomarańczy i grejpfrutów pokrój w niewielką kostkę (wcześniej koniecznie usuń gorzkie błonki)
3.Kuskus zalej wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu. Dodaj też odrobinę soli i miękkie masło. Lekko wszystko przemieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Gdy kasza spęcznieje, zdejmij przykrywkę i jeszcze raz przemieszaj.
4.Gdy kuskus trochę przestygnie dodaj osaczone bakalie, płynny miód, płatki migdałowe, pokrojone pomarańcze oraz grejpfruty i wymieszaj. Gotową sałatkę nakładaj do wydrążonych połówek grejpfruta i wstaw do lodówki. Podawaj na zimno posypane cynamonem, imbirem i udekorowane całymi migdałami.
Komentarze