Kuskus na słodko.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zwykłe dania zmieniam w niezwykłe, bo w kuchni ważna jest wyobraźnia.

  • 20 min

Składniki:

  • • 20 dag kaszy kuskus
    • 3 czerwone grejpfruty
    • 2 pomarańcze
    • 5 dag rodzynek
    • 5 dag moreli suszonych
    • 2 łyżki płynnego miodu
    • Łyżka miękkiego masła
    • Szczypta cynamonu i imbiru
    • 2-3 łyżki płatków migdałowych
    • Szczypta soli
    • Kilka migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kuskus na słodko. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i morele przekrój na pół. Zagotuj w rondelku szklankę wody. Na wrzącą wodę wrzuć imbir, cynamon oraz bakalie. Rondelek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie osącz bakalie na sicie.
  • 2. Grejpfruty i pomarańcze sparz, a gdy ostygną, wytrzyj do sucha. Owoce przekrój na pół i ostrożnie wydrąż miąższ. Skórki z grejpfruta zachowaj. Miąższ z pomarańczy i grejpfrutów pokrój w niewielką kostkę (wcześniej koniecznie usuń gorzkie błonki)
  • 3. Kuskus zalej wrzątkiem wg przepisu na opakowaniu. Dodaj też odrobinę soli i miękkie masło. Lekko wszystko przemieszaj i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Gdy kasza spęcznieje, zdejmij przykrywkę i jeszcze raz przemieszaj.
  • 4. Gdy kuskus trochę przestygnie dodaj osaczone bakalie, płynny miód, płatki migdałowe, pokrojone pomarańcze oraz grejpfruty i wymieszaj. Gotową sałatkę nakładaj do wydrążonych połówek grejpfruta i wstaw do lodówki. Podawaj na zimno posypane cynamonem, imbirem i udekorowane całymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować