REKLAMA

Kurki konserwowane w maśle

wyświetlono: 47 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kilka dni temu dostałam koszyk świeżo zebranych kurek, żeby zachować ich smak i świeżość, a jednocześnie móc je na bieżąco używać do potraw zakonserwowałam je w maśle.

opublikowany: 21.07.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • dowolna ilość kurek
    masło klarowane
    sól morska
    pieprz kolorowy
    odrobina miodu
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone kurki przekładamy na patelnię, solimy. Dusimy, aż odparują. Dodajemy trochę miodu - miód zrównoważy goryczkę kurek, dodatkowo miód konserwuje. Dodajemy klarowane masło. Masła powinno być tyle, że po przełożeniu ich do słoików i po zalaniu masłem masło dokładnie pokryje kurki. Gdy masło się roztopi doprawiamy kolorowym pieprzem. Przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Takie kurki są idealne do jajecznicy sosów, zup. Świetnie również smakują odgrzanie i przesmażone z młodą cebulką.

Porady

W ten sposób można również konserwować młode rydze lub opieńki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Anulika Anulika

Kurki w maśle

Przygotowanie nie zabiera dużo czasu

kategoria: Przystawki opublikowany: 25.08.2012 | wyświetlono: 1951 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anyzkowo unnamed (1)

Marynowane kurki Kurki w zalewie octowej

Jesień w słoiku

kategoria: Przetwory opublikowany: 19.09.2014 | wyświetlono: 48682 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: pati197799 pati197799

kurki w occie

przepis na grzyby kurki w occie znalazłam w internecie i postanowiłam wypróbować.

kategoria: Przetwory opublikowany: 26.08.2012 | wyświetlono: 29504 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: szynszyla tati

Kurki w occie

Dobrze zawsze mieć kilka słoiczków ulubionych grzybków.

kategoria: Przetwory opublikowany: 09.08.2016 | wyświetlono: 671 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE