Kurki konserwowane w maśle

4.67 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kilka dni temu dostałam koszyk świeżo zebranych kurek, żeby zachować ich smak i świeżość, a jednocześnie móc je na bieżąco używać do potraw zakonserwowałam je w maśle.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dowolna ilość kurek
    masło klarowane
    sól morska
    pieprz kolorowy
    odrobina miodu
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z grzybów

Kurki konserwowane w maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone kurki przekładamy na patelnię, solimy. Dusimy, aż odparują. Dodajemy trochę miodu - miód zrównoważy goryczkę kurek, dodatkowo miód konserwuje. Dodajemy klarowane masło. Masła powinno być tyle, że po przełożeniu ich do słoików i po zalaniu masłem masło dokładnie pokryje kurki. Gdy masło się roztopi doprawiamy kolorowym pieprzem. Przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Takie kurki są idealne do jajecznicy sosów, zup. Świetnie również smakują odgrzanie i przesmażone z młodą cebulką.

Porady

W ten sposób można również konserwować młode rydze lub opieńki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować