• 16 min

mój ulubiony sposób pieczenia kurczaka .. idealnie soczystego z chrupiącą skórką ... pewnie znacie już ten sposób i zapewne tez uwielbiacie ...

  • 16 min

Składniki:

  • kurczak
    oraz przyprawy :
    *sól
    *papryka
    *cebula w granulkach
    *czarny pieprz
    *suszona zielona pietruszka
    *pieprz Cayenne
    +
    *majeranek
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurcze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • matynata 1. Marynujemy kurczaka na noc w ulubionych przyprawach do kurczaka i 3 łyżkami oleju , wkładamy do miski i nakuwamy nożem w różnych miejscach - przykrywamy folią aluminiową i do lodówki .. najlepiej na całą noc ...


    mieszkanka moich przypraw do kurczaka :


    *sól
    *papryka
    *cebula w granulkach
    *czarny pieprz
    *suszona zielona pietruszka
    *pieprz Cayenne
  • majeranek 2. oraz
    *majeranek ... do środka kurczaka tak około garści ...
  • butelka 3. przed pieczeniem nabijamy na butelkę - może być po piwie ... do połowy butelki wlewamy wodę i nabijamy kurczaka ...
  • pieczemy 4. pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem ... nastepnie 15 minut w 180 stopniach ... w zasadzie zależy od wielkości kurczaka - ja zawyczej piekę tyle czasu ile kurczak waży ...
  • kurcze 5. oraz należy wkłuć mu w udko wykałaczkę i zobaczyc czy będzie wypływać krew .. jeżeli nie to kurczak jest gotowy
  • smacznego 6. Samcznego:)

Porady

najprostszym sposobem ściągnięcie kurczaka z butelki jest wbić pod skrzydła widelce z każdej strony po jednym ... i powolnym ruchem ciągnąć do góry ... nieraz kurczak nie chce drgnąć ponieważ może od szyjki sie przykleił , należy wówczas odkleić go nożem ...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować