Kurczak z Warzywami po chinsku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przesylam moj numer 1 przepis na kurczak z warzywami i makaronem.Jest dosc pracochlonny, nalezy pokroic wszystkie warzywa i przygotowac kurczak ale oplaca sie w 100%. Porcja wystarcza na 5 doroslych osob.. i wszyscy beda to uwielbiac. Jest to moje glownie danie na imprezy.

  • 50 min

Składniki:

  • piers z kurczaka ok 250 gram.
    1 lyzeczke sosu sojowego
    1 lyzke wina ryzowego ( rice cooking wine)
    0.5 lyzeczki przyprawy chinskiej ( five spice powder)
    0.5 poleczki pieprzu czarnego mielonego.

    0.5 szklanki wywaru z rosolu
    3 kopiate lyzki ciemnego sosu z ostryg

    - 4 zabki czosnku
    -5 plasterkow imbiru
    - 2 ostre male czewone papryczki chilli

    - 1 papryka czerwona
    - ok 10 sztuk malych marchewek
    - 5 grzybow chinskich
    - 4 male chinskie kapustki
    - 5 glowek szczypiorku
    - 3 garski kielek fasoli ( beans sprouts)

    -szczypiorek
    -olej sezamowy
    -sezam-ziarna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z warzywami po chinsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy piers z kurczaka ok 250 gram.
    Kroimy kurczak w dosyc cienkie plastry i wkladamy do malego naczynia.
    Do kurczaka dodajemy 1 lyzeczke sosu sojowego , 1 lyzke wina ryzowego ( rice cooking wine)
    0.5 lyzeczki przyprawy chinskiej ( five spice powder) i 0.5 poleczki pieprzu czarnego mielonego.
    Odstawiamy to i robimy sos
    0.5 szklanki wywaru z rosolu i 3 kopiate lyzki ciemnego sosu z ostryg. Mieszamy razem i sos jest gotowy.

    Przygotowujemy warzywa.
    Na drobno kroimy
    - 4 zabki czosnku
    -5 plasterkow imbiru
    - 2 ostre male czewone papryczki chilli

    -papryka czerwona( kroimy w podluzne plastry)
    - ok 10 sztuk malych marchewek )
    - 5 grzybow chinskich ( kroimy w 1 cm plastry)
    - 4 male chinskie kapustki ( baby back choy )
    - 5 glowek szczypiorku
    - 3 garski kielek fasoli ( beans sprouts)

    Rowniez potrzebujemy makaron jajeczny chinski polsurowy 500 g ( mozna wszystkie skladniki kupic w chinskim sklepie) jesli nie znajdziecie panstwo tego makaronu , mozna go zastapic surowym chinskim makaronem , trzeba to ugotowac.

    patelnie rozgrzewamy i na oliwie smazymy zamarynowana piers z kurczaka ok 3 minuty czesto mieszajac,
    Wykladamy kurczaka na talerz, patelnie wysuszamy.
    nastepnie, na rozgrzanej patelni podsmazamy czaosnek, imbir i papryczke chilli i wrzucamy papryke czerwona, grzyby, marchewke,i chinska kapustke.
    podsmazamy to kilka minut i wrzucamy makaron i sos, podsmazamy to kilka minut mieszajac co chwile i nastepnie dodajemy kielki fasoli i szczypiorek znowu na kilka minut mieszamy i na koniec kurczak wczesniej podsmazony .
    Gotowe:)
    Wykladamy na talerz , skraplamy olejem sezamowym i sezamem.

    Smacznego..

Porady

Warzywa powinny byc lekko chrubioce, nie powinny byc miekkie... dlatego kurczak podsmazamy kilka minut osobno... caly czas smazenia jest krotki.. czasochlonne jest przygotowanie warzyw. Warto- jest to danie wyjatkowe dla smakoszy chinskich potraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować