Kurczak w sosie boczkowo-śmietankowym z parmezanem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Soczysty kurczak w lekkim kremowym sosie z boczkiem, parmezanem i cebulką.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    drobno starty parmezan ok. 100g ( 2 łyżki do panierki, reszta do sosu)
    kilka łyżek mąki
    1 średnia cebula
    ząbek czosnku
    150g wędzonego boczku
    szklanka śmietanki 30%
    przyprawy: pieprz, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie boczkowo-śmietankowym z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż dłuższego boku na 2 części a następnie każdą z tych części na pół, uzyskujemy 8 kawałków. Doprawiamy pieprzem i solą i obtaczamy w panierce z maki i startego drobno parmezanu w stosunku 1:1.
    Smażymy na oliwie z oliwek do zarumienienia się i wyjmujemy z patelni.
  • 2. Na patelnię użytą do smażenia filetów dolewamy troszkę oliwy i podsmażamy boczek pokrojony w cienkie plasterki, cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobno pokrojony czosnek. Smażymy do zarumienienia się i dolewamy śmietankę, gotujemy chwilkę i dodajemy usmażone wcześniej piersi. Całość posypujemy resztą startego parmezanu i przez chwilę gotujemy. Ewentualnie doprawiany jeszcze według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kurczak Parmezan

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować