Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

  • wyświetlono: 187 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kurczak w sosie barbecue to pyszny i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go w zaledwie 15 minut! Każde małe opakowanie zawiera delikatne, soczyste mięso z dodatkiem słodkiego ananasa i chrupiących warzyw. A wszystko to w towarzystwie pysznego, słodko-pikantnego sosu barbecue. W sezonie letnim danie można grillować na świeżym powietrzu. Poza sezonem z powodzeniem można je przygotować w piekarniku, a jeżeli podacie go z porcją ryżu, będzie stanowić pyszny, pełnowartościowy posiłek. Danie jest wyjątkowo aromatyczne i pyszne, pięknie prezentuje się podane w formie małych, jednoporcjowych pakiecikach. Z pewnością pokochacie tę prostotę!

Logo czarne 800 i 150
  • 2 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

2 filety z kurczaka
130 g ananasów z puszki *
1 papryka czerwona
1 papryka żółtka lub zielona
1 mała cebula
pieprz czarny grubo mielony
sól

Sos

120 ml ulubionego sosu BBQ **
1 papryczka jalapeño
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka oregano
garść świeżej kolendry ***

Dodatkowo

2 plasterki limonki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

  • 1. Filet z kurczaka doprawiamy obficie solą oraz pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Jeżeli jest w plastrach, kroimy go na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadraty (około1.5x1.5 cm). Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Z folii aluminiowej wycinamy 2 kwadraty o wymiarach 30x30. Na każdy kawałek folii wykładamy porcję warzyw oraz ananasa, doprawiając do smaku solą oraz pieprzem. Na wierzchu układamy mięso.
  • 2. W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu, dodajemy posiekaną kolendrę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję kurczaka. Końce folii zawijamy tak, aby zamknąć szczelnie kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 20-25 minut. Po tym czasie ostrożnie odwijamy folię, wierzch kurczaka polewamy sosem spod kurczaka i pieczemy jeszcze przez 3-5 minut, aby kurczak delikatnie się zrumienił. Przed podaniem dekorujemy plasterkami limonki.
  • 3. Odnośniki

    * można użyć również świeżego ananasa
    ** polecam również domowy sos BBQ
    *** można zastąpić natką pietruszki

Porady

- jeśli filet z kurczaka jest gruby, można przekroić go wzdłóż na pół, aby szybciej się upiekł
- zimową porą kurczaka podaję z porcją ryżu. Stanowi wtedy pełnowartościowy posiłek

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szybkie daniedróbzdrowofiturczak

Komentarze

Podobne przepisy

Pstrąg w folii pieczony

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pstrągi w folii pieczone

Pstrągi pieczone w piekarniku to...

Skrzydełka w sosie barbecue

Dodane przez: czarrna

Skrzydełka w sosie barbecue

Skrzydełka na słodko-ostro :)

pstrąg z masłem

Dodane przez: dusiowa

Pieczony pstrąg w folii

Ostatnio po raz pierwszy przygotowałam...

image-0h5caiu

Dodane przez: KasiaKitek

Udka w sosie barbecue

Przepis powstał w celu wykorzystania...

Piers z kury pieczona w sosie barbeque

Dodane przez: Magster

PIERŚ Z KURY PIECZONA W SOSIE BARBEQUE

Tak przygotowana pierś z kury jest...

Kawałki kurczaka w sosie barbecue

Dodane przez: judik

Kawałki kurczaka w sosie barbecue i whisky

Pyszne, soczyste kawałki kurczaka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE