Kurczak po chińsku

0 (0 ocen)

Odrobina bardzo Dalekiego Wschodu w bardzo polskiej kuchni

Składniki:

  • Przygotuj:

    500 g filetu z kurczaka
    200 g pieczarek
    puszkę kukurydzy
    3 marchewki
    1 czerwoną paprykę
    1 cebulę
    4 ząbki czosnku
    1 słoik bambusa konserwowego (swój zakupiłam podczas tygodnia azjatyckiego w Lidlu)
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki chilli (dla amatorów mniej ostrych smaków polecam zastąpić papryką słodką)



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z oleju, sosu sojowego, chilli (bądź mielonej papryki słodkiej) przygotuj marynatę. Zalej nią pokrojonego na kawałki kurczaka, wstaw do lodówki na 20 min.
  • 2. Do wody na ryż dodaj ok. 1-1,5 łyżeczki curry. Ryż ugotuj na sypko.
  • 3. Na patelni bądź w woku, jeśli jesteś szczęśliwym jego posiadaczem, rozgrzej olej, a następnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wrzuć startą na dużych oczkach tarki marchew oraz pokrojone w plastry pieczarki. Całość delikatnie posól i smaż do momentu, aż nie woda nie odparuje z pieczarek czyli ok. 10-12 min. Następnie dodaj odcedzone z zalewy pędy bambusa, pokrojoną w paski paprykę oraz kukurydzę. Możesz dolać odrobinę sosu sojowego bądź 1/2 szkl. bulionu. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
  • 4. Na drugiej patelni usmaż kurczaka i dodaj go do warzyw. Całość wymieszaj i podawaj z ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować