1 kurczak świeży, surowy
ok 500 g mięsa mielonego, można domieszać też okrojonej w kawałki piersi z kurczaka
ok 10-15 małych pieczarek
jajko
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz, vegeta, natka pietruszki
Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka wyj,ujemy kości. Następnie wykonujemy farsz- mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, odrobiną vegety i natką pietruszki. Nadziewamy nim kurczaka, na farsz układamy ugotowane wcześniej pieczarki w osolonej wodzie. Zaszywamy kurczaka nicią, tak by farsz nam nie uciekał.
2.Kurcaka nacieramy przyprawami, ładziemy na niego łyżkę masłą i pieczemy ok godziny( a nawet dłużej) w zależności jak duży jest nasz kurczak, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, Kurczak powinien być złocisty.
Porady
świetnym dodatkiem do kurczaka jest sos chrzanowy, na który przepis znajdziecie u mnie:)
Komentarze