Kuleczki mięsne na ziemniaczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni.
Płatki przesypać do woreczka i wałkiem rozgnieść.
Natkę posiekać.
Do miski z mięsem mielonym dodać jajko,curry,sól,pieprz,natkę,płatki i podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie wyrobić.
Olej na patelni rozgrzać,formować malutkie kuleczki z masy i obsmażyć chwilkę (mięso w środku nie musi być usmażone ponieważ będzie pieczone w piekarniku)
2.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić,ostudzić i przekroić na pół.
Ziemniaki ułożyć płaską stroną do góry na kratce z piekarnika. Posypać przyprawą do ziemniaków. Na każdej połówce ziemniaka ułożyć po plasterku sera, pomidora i po np 3 kuleczki mięsa.Wszystko posypać papryką i ziołami.
Można na wykałaczki nabić kulkę,oliwkę i kulkę i tak ułożyć.
3.Piekarnik nagrzać do 180 i piec ok 30min.
Porady
Można podłożyć pod kratkę blachę ponieważ ser skapuje.
Aby ziemniaki sie nie przewracały warto odkroić kawałeczek z zewnętrznej strony.
Komentarze