1.
Pręgę wołową, marchew i pietruszkę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 50 minut licząc od momentu zawrzenia. W czasie gotowanie regularnie zbieramy szumowiny.
2.
Ugotowane i wystudzone mięso mielimy maszynką wraz z ziemniakami, orzechami i śliwkami. Do zmielonej masy dodajemy jajko, zmiażdżony czosnek i drobno posiekany koperek i sól. Wyrabiamy na gładką masę.
3.
Z masy formujemy kulki wielkości jednego kęsa. Kulki obtaczamy w tartej bułce i smażmy partiami w głębokim oleju aż się zrumienią.
4.
Bulgur gotujemy w wywarze z mięsa (1 szklanka bulguru : 2 szklanek wywaru) przez 3 minuty, następnie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce by doszedł.
5.
Ogórek obieramy, kroimy na plasterki i zasypujemy suszoną miętą, odstawiamy na 20 minut do lodówki. Następnie dodajemy śmietanę, sól do smaku i całość dokładnie mieszamy.
6.
Danie serwujemy na zimno jako przekąskę.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze