Kuleczki mięsne z makaronem

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Małe mielone kotleciki zatopione w pysznym warzywnym sosie.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kuleczki:
    • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 całe jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki śmietany 12%
    • Sól
    • 1 łyżka przyprawy Gyros
    Składniki dodatkowe:
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 1 opakowanie makaronu rurki
    • Papryka żółta
    • Papryka czerwona
    • 4 ogórki konserwowe
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 2 łyżki musztardy
    • 1 szklanka śmietany 12%
    • 15 dag sera żółtego
    • Kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Potrawka

Kuleczki mięsne z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Wszystkie składniki na kuleczki mięsne przekładamy do miski , wyrabiamy masę mięsną. Robimy małe kuleczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  • sos 2. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym maśle.
    Do cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w pół plasterki ogórki, dodajemy kostkę rosołową. Podlewamy ½ szklanki wody i chwilę gotujemy.
    Mąkę rozrabiamy z musztardą oraz śmietaną i hartując wlewamy do sosu.
    Następnie dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mieszamy do chwili rozpuszczenia się sera.
  • danie 3. Na koniec dodajemy makaron oraz mięsne kuleczki.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso mielone Musztarda Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować