Mięsne kuleczki po marokańsku

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kuleczki z mięsa wołowego z dodatkiem marokańskich przypraw w pysznej potrawce z warzyw.

  • 45 min

Składniki:

  • Na kuleczki:
    500 g mielonego mięsa wołowego
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 łyżeczki curry
    1 łyżeczka chiili w proszku
    2 łyżki rodzynek
    sól do smaku
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    2 puszki pomidorów
    2 cebule
    2 małe cukinie
    100 g fasoli szparagowej mrożonej
    5 łyżek zielonego groszku mrożonego
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżeczka chilli w proszku
    ½ łyżeczki cynamonu
    sól do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne kuleczki po marokańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne kuleczki po marokańsku 1. W misce wyrabiamy ze sobą wszystkie składniki na kuleczki (mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę, drobno posiekane rodzynki i przyprawy). Formujemy małe kuleczki a następnie smażymy je na patelni na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z gazu, przekładamy na talerz.
    Na patelni podsmażamy razem z kuminem, kolendrą, cynamonem i chilli pokrojoną w pól plasterki cebulę. Zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, fasolkę szparagową i groszek. Pod przykryciem dusimy do zmięknięcia warzyw. Zdejmujemy pokrywę, wkładamy usmażone wcześniej kuleczki. Dobrze mieszamy, trzymamy na gazie jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Groszek Pomidory w puszce Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować