Kruche z budyniową pianką i owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne kruche ciasto, a w środku delikatna pianka i owoce. Chyba wszyscy je znają.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Pianka:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe (każdy 40 g.)

    Dodatkowo:
    Dowolne owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kruche z budyniową pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche z budyniową pianką i owocami 1. Mąkę z proszkiem i cukrem wysypać na stolnicę, wymieszać.
    Dodać margarynę i wysiekać, następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto.
    Podzielić na dwie części, mniejszą
    i większą. Tak przygotowane ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową i schłodzić w zamrażalniku, około godzinę.
    Większą część ciasta, zetrzeć na tarce, na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
    Delikatnie docisnąć dłonią.
    Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut.
    Zostawić do wystudzenia.
  • Kruche z budyniową pianką i owocami 2. Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli. Następnie powoli wsypywać cukier,
    cały czas miksując. Na koniec wsypać budyń. zmiksować tylko chwilę na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką.
    Pianę wyłożyć na przestudzone ciasto.
    Na pianę wyłożyć owoce.
    (miałam borówki) Lekko docisnąć.
  • Kruche z budyniową pianką i owocami 3. Na wierzch, zetrzeć mniejszą część ciasta.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 40-45 minut.
    To już zależy od piekarnika.
  • Kruche z budyniową pianką i owocami 4. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować