Kruche z budyniową pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z proszkiem i cukrem wysypać na stolnicę, wymieszać.
Dodać margarynę i wysiekać, następnie dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie części, mniejszą
i większą. Tak przygotowane ciasto, zawinąć w folię spożywczą, lub aluminiową i schłodzić w zamrażalniku, około godzinę.
Większą część ciasta, zetrzeć na tarce, na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Delikatnie docisnąć dłonią.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 15 minut.
Zostawić do wystudzenia.
2.Białka ubić na sztywno, ze szczyptą soli. Następnie powoli wsypywać cukier,
cały czas miksując. Na koniec wsypać budyń. zmiksować tylko chwilę na najniższych obrotach miksera, lub wymieszać łyżką.
Pianę wyłożyć na przestudzone ciasto.
Na pianę wyłożyć owoce.
(miałam borówki) Lekko docisnąć.
3.Na wierzch, zetrzeć mniejszą część ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 40-45 minut.
To już zależy od piekarnika.
Komentarze