Kruche z budyniem dla 4 osób

0 (0 ocen)

  • 20 min

deser który można przyrządzić dosłownie w 15 minut smaczny i w sam raz dla niespodziewanych gości :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 białko
    2 budynie (wanilia)
    1/2 l mleka
    konfitury z jagodami
    50 g margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche z budyniem dla 4 osób - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C
    ochłodzone ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na cztery równe prostokąty
    smarujemy górną warstwę białkiem tak przygotowane plastry wyłożyć na papierze do pieczenia i wsadzić do nagrzanego piekarnika piec około 15 minut
  • 2. zagotować 1/2 litra mlek następnie na wolnym ogniu dodać budyń mieszając do stężenia. Odstawić do wystygnięcia. Następnie do budyniu dodać margarynę i dwie łyżki konfitur z jagód. Miksować aż do uzyskania jednolitej kremowej masy.
  • 3. Prawidłowo wyrośnięte prostokąty powinny przypominać poduszkę, która należy przekroić przez środek dolną część wykładamy kremem z masy budyniowej, nakładamy górna warstwę ciasta i GOTOWE ! :)

Porady

ciasto można posmarować również wodą ale w efekcie końcowym ciasto nie ma charakterystycznego połysku konfitur z jagód. Zamiast konfitury można dodać posiekane owoce lub inną konfiturę nie koniecznie jagodową A dla kochających słodkości wymieszanie bitej śmietany z słodkim kakao i zastąpienie nią masy budyniowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować