Kruche pierożki z serem feta

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pierożki z serem feta są niezwykle pyszne, kruche i wyraziste w smaku. Polecam przygotować na przekąskę. Mogą też być dodatkiem do zup. Z moich pierożków troszkę farsz wypłynął, ale dzięki temu mają swój urok. Polecam.

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    10 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 12 %
    pół małej łyżeczki soli

    Farsz:
    10 dag sera feta
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    pieprz czarny mielony do smaku
    papryka czerwona słodka mielona do smaku

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche pierożki z serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz. 1. Ser feta ucieramy z koncentratem pomidorowym, pieprzem i papryką słodką do smaku. Nie solimy ponieważ ser jest bardzo słony.
  • Formowanie pierożków. 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy farsz serowy i zlepiamy pierożki.
  • Do pieczenia. 3. Każdy pierożek nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce.
  • Upieczone. 4. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.

Porady

Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Farszu nie solimy ponieważ ser feta jest dość słony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować