Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Polecam paszteciki z kurczakiem i pieczarkami. Przepis otrzymałam od kuzynki.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami.
    Ciasto:
    40 dkg
    20 dkg margaryny
    8 łyżek zimnej wody
    szczypta soli

    Farsz:

    10 dkg pieczarek
    30 dkg mięso z pieczonego kurczaka
    1,5 łyżki margaryny
    2 żółtka
    25 ml białego wina
    pieprz , sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę przesiej na stolnicę , wymieszaj z solą. Dodaj margarynę i drobno posiekaj nożem , mieszaj z mąką. Dodaj wodę i zagnieć ciasto.
    2. Ciasto rozwałkuj na place o grubości 4 mm.
    3. Mięso z kurczaka zmiel w maszynce. Pieczarki oczyść, opłucz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Podsmaż na margarynie , dodaj mięso mielone, żółtka i wino , podsmaż 2 minuty, zdejmij z ognia , przypraw.
    4. Z połowy rozwałkowanego ciasta wytnij szklanką krążki, z drugiej troszeczkę mniejsze. Na większe ułóż półkoliste kopczyki farszu, przykryj mniejszym krążkiem i zlep smarując brzegi białkiem. Ja jeszcze brzegi zawinęłam w kilku miejscach.
    5. Paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem , ułóż na posmarowanej tłuszczem formie.
    6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 min na złoty kolor.
    Najlepiej podawaj na gorąco , można podawać na zimno. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować