Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę przesiej na stolnicę , wymieszaj z solą. Dodaj margarynę i drobno posiekaj nożem , mieszaj z mąką. Dodaj wodę i zagnieć ciasto.
2. Ciasto rozwałkuj na place o grubości 4 mm.
3. Mięso z kurczaka zmiel w maszynce. Pieczarki oczyść, opłucz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Podsmaż na margarynie , dodaj mięso mielone, żółtka i wino , podsmaż 2 minuty, zdejmij z ognia , przypraw.
4. Z połowy rozwałkowanego ciasta wytnij szklanką krążki, z drugiej troszeczkę mniejsze. Na większe ułóż półkoliste kopczyki farszu, przykryj mniejszym krążkiem i zlep smarując brzegi białkiem. Ja jeszcze brzegi zawinęłam w kilku miejscach.
5. Paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem , ułóż na posmarowanej tłuszczem formie.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 min na złoty kolor.
Najlepiej podawaj na gorąco , można podawać na zimno. Smacznego.
Komentarze