Ciasteczka z powidłem śliwkowym i kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie ciasteczka idealnie pasują do kawy. Kruche, powidło i pyszny krem czekoladowy to idealne połączenie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    - 2 szklanki mąki tortowej

    - 0,5 szklanki cukru pudru

    - 20 dag margaryny

    - 2 jajka

    krem:

    - 15 dag masła

    - 5 łyżek cukru pudru

    - 2 łyżki kakao

    - 10 dag gorzkiej czekolady

    dodatkowo:

    -1 słoiczek powidła śliwkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasteczka z powidłem śliwkowym i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrawamy foremką w kształcie kwiatuszka ciasteczka, robimy dziurki w połowie ciasteczek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Krem: Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości. Dodajemy kakao i ponownie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę stopniowo dodajemy do utartego masła i ucieramy.Część kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • 3. Przekładanie: Na ciasteczko bez dziurki nakładamy porcję kremu, nakładamy porcję powidła, przykładamy ciasteczkiem z dziurką. W dziurce wyciskamy workiem cukierniczym z ozdobną końcówką rozetkę z kremu. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować