Kruche ciasteczka z majonezem na słodko

4.5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 55 min
  • Dla 5 osób

Ciasteczka są delikatne, kruche, słodziutkie, lekko waniliowe i cudownie pachnące!

  • 55 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (do 20 sztuk - w zależności od wielkości)
    85g masła/margaryny
    100g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    2 łyżki majonezu (czubate)
    1 jajko
    165g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Opcjonalnie:
    cukier/wiórki kokosowe do obtaczania
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka z majonezem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli.
    Ciągle mieszając - wbić jajko, dodać majonez i następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i odstawić do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie z masy przygotować ciasteczka.
    Można to zrobić na dwa sposoby:
    1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować spore odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.)
    2. Ciasteczka wyciskać za pomocy szprycy do kremu (z grubszą końcówką) i następnie obsypać je cukrem/wiórkami.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach.
    Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.

Porady

Chciałam sprawdzić, które są lepsze: mniejsze, większe, w cukrze, czy wiórkach. Wszystkie były rewelacyjne i tak samo uważa moja rodzina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować