5.** Babeczki można upiec wcześniej i przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce.
6.*** Babeczki można przygotować również mniejsze, takie na jeden kęs.
7.Przygotować SALSĘ: pomidory sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Przeciąć na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.
8.Cebulę pokroić w drobniutką kostkę.
9.Papryczkę chilli przekroić wzdłuż, usunąć pestki, pokroić w maleńką kostkę.
10.Połączyć pomidory, cebulę i papryczkę, dodać posiekaną kolendrę (jeżeli ktoś nie lubi jej smaku, można zastąpić ją natką pietruszki). Dodać sok z limonki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Schłodzić przez minimum pół godziny w lodówce.
11.* Salsę nakładać do babeczek bezpośrednio przed podaniem.
12.** Pieczone babeczki w domu można zastąpić gotowymi. Przekąskę przygotujemy wtedy błyskawicznie.
Komentarze