Krucha karkówka w zupie cebulowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety karkówki delikatnie rozbić tłuczkiem lub trzonkiem noża
Mięso posypać obficie zupą cebulową w proszku z obydwu stron, po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym( posmarowanym odrobiną oleju). tak przygotowana karkówkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec karkówkę pod przykryciem. Po 30-35 min gdy karkówka puści sok, można zdjąć pokrywkę pozwalając dopiekać się mięsku,żeby się zrumieniło i delikatnie przypiekło. Odwrócić mięso na drugą stronę. po tym czasie mozna podlać karkówkę odrobiną wody. Piec jeszcze przez 20-25 min.
Porady
Równolegle z karkówką można piec ugotowane wcześniej i posypane przyprawą ziemniaczki.
Komentarze