tarta z budyniem i malinami

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

bardzo łatwe i szybkie ciasto a jakie pyszne...

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
    - 10 dag margaryny (wyjąć ok 20 minut wcześniej z lodówki)
    - 1/4 szklanki cukru pudru
    - 2 żółtka
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 budynie waniliowe z cukrem + 1 litr mleka
    - ok 200 g malin
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać pokrojoną w kostkę margarynę, przesiany cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia.
    Zagnieść ciasto możliwie jak najszybciej i podzielić na 2 części. Owinąć folią i schować do lodówki na ok 30 minut. Blachę do tarty (u mnie o średnicy 24 centymetry) posmarować margaryną i wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, aby za bardzo nie urosło.
    Piec ok 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
    W międzyczasie ugotować 2 budynie z przepisu na opakowaniu i gorący budyń wlać na ciepłe ciasto.
    Tartę udekorować malinami. Schłodzić ok 1 godziny w lodówce.

Porady

Niektórzy nie są w stanie oprzeć się pokusie i czekać do schłodzenia tarty, skutkuje to rozpłynięciem się gorącego budyniu, dlatego warto poczekać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować