- 1 szklanka mąki pszennej bądź tortowej
- 10 dag margaryny (wyjąć ok 20 minut wcześniej z lodówki)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe z cukrem + 1 litr mleka
- ok 200 g malin
Tarta z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać pokrojoną w kostkę margarynę, przesiany cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia.
Zagnieść ciasto możliwie jak najszybciej i podzielić na 2 części. Owinąć folią i schować do lodówki na ok 30 minut. Blachę do tarty (u mnie o średnicy 24 centymetry) posmarować margaryną i wyłożyć ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, aby za bardzo nie urosło.
Piec ok 20 minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
W międzyczasie ugotować 2 budynie z przepisu na opakowaniu i gorący budyń wlać na ciepłe ciasto.
Tartę udekorować malinami. Schłodzić ok 1 godziny w lodówce.
Porady
Niektórzy nie są w stanie oprzeć się pokusie i czekać do schłodzenia tarty, skutkuje to rozpłynięciem się gorącego budyniu, dlatego warto poczekać.
Komentarze