Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe

4.5 (192 ocen)

  • 2 min

Ciasto na cienkim biszkopcie, przełożone masą z sera, śmietany i krówki. Smakowo idealnie współgra z dżemem brzoskwiniowym. Naprawdę pyszne i godne polecenia))

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt z 4 jaj:
    1 dżem brzoskwiniowy
    1 galarteka brzoskwiniowa lub morelowa

    1 duża kremówka 400g
    45 dag sera wieluńskiego
    1/2 puszki krówki
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny

    1,5 paczki podłużnych biszkoptów
    1 szkl. przegotowanej wody

    1/2 puszki gotowej masy krówkowej
    paczka migdałów
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. upiec biszkopt z 4 jaj
  • 2. Masa brzoskwiniowa:
    Dżem wyłożyć do garnka, rozpuścić, jak się zagotuje wyłączyć i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce i jak zacznie tężeć wylać na biszkopt i wyrównać.
  • 3. Masa śmietanowo-serowo-krówkowa:
    Ser zmiksować z cukrem, dodać krówkę, wymieszać i wcześniej ubitą kremówkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody i lekko ciepłą wlać do masy. Wymieszać mikserem i wyłożyć połowę na masę brzoskwiniową.
  • 4. Biszkopty namoczyć w wodzie (trzeba to zrobić wcześniej i ułożyć na ręczniku papierowym)
    Na połowę wyłożonej masy ułożyć biszkopty i przykryć drugą połową masy (trzeba energicznie to robić bo masa szybko tężeje, w razie potrzeby jeszcze raz wymieszać mikserem). Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
  • 5. Masę krówkową wymieszać i wyłożyć na ciasto (można włożyć ją do szprycy i nakładać w formie kratki). Migdały uprażyć na patelni i zimne posypać po krówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować