Ciasto na cienkim biszkopcie, przełożone masą z sera, śmietany i krówki. Smakowo idealnie współgra z dżemem brzoskwiniowym. Naprawdę pyszne i godne polecenia))
2 min
Składniki:
Biszkopt z 4 jaj:
1 dżem brzoskwiniowy
1 galarteka brzoskwiniowa lub morelowa
1 duża kremówka 400g
45 dag sera wieluńskiego
1/2 puszki krówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1,5 paczki podłużnych biszkoptów
1 szkl. przegotowanej wody
Ciasto brzoskwiniowo-krówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.upiec biszkopt z 4 jaj
2.Masa brzoskwiniowa:
Dżem wyłożyć do garnka, rozpuścić, jak się zagotuje wyłączyć i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia galaretki. Odstawić w zimne miejsce i jak zacznie tężeć wylać na biszkopt i wyrównać.
3.Masa śmietanowo-serowo-krówkowa:
Ser zmiksować z cukrem, dodać krówkę, wymieszać i wcześniej ubitą kremówkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody i lekko ciepłą wlać do masy. Wymieszać mikserem i wyłożyć połowę na masę brzoskwiniową.
4.Biszkopty namoczyć w wodzie (trzeba to zrobić wcześniej i ułożyć na ręczniku papierowym)
Na połowę wyłożonej masy ułożyć biszkopty i przykryć drugą połową masy (trzeba energicznie to robić bo masa szybko tężeje, w razie potrzeby jeszcze raz wymieszać mikserem). Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
5.Masę krówkową wymieszać i wyłożyć na ciasto (można włożyć ją do szprycy i nakładać w formie kratki). Migdały uprażyć na patelni i zimne posypać po krówce.
Komentarze