Królik z warzywami i kasza gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.krolika marynujemy wieczorem z solá, pieprzem czarnym i ziolowym i cayen, czosnkiem, papryka ostro i slodká tymiankiem, oregano rozmaryn( nie zaduzo)i olejem. Ja doprawiam na lekko pikantny smak, ale mozna takze lagodnie bez pieprzu cayen i malo paprylki.
.przykryc, odstawic do lodówki Pieczemy nastepnego dnia pod przykryciem w 200 stopniach przez 1 godzine pozniej przez kolejne 50 min w 170 . Kiedy wlozymy krolika do piekarnika - pokroic wszystkie warzywa w cwiartki lub ósemki i zamarynowac z sola( malo) czosnkiem pieprzem czarnym i ziolowym, troszke oregano i oleju. Dolozyc warzywa do krolika po 1 godzinie pieczenia (rozlozyc pomiedzym kawalkami miesa).Po upieczeniu zostawic na 10 min w piekarniku, zeby mieso odpoczelo.. Kasze ugotowac na sypko 20 mi n przed koncem pieczenia
Porady
mozna podawaz z ryzem, ziemniakami lub innymi kaszami
Komentarze