Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

wypróbowałam ten przepis według Karola Okrasy, smakuje wybornie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g bulw topinamburu
    500 ml jasnego piwa
    1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
    4 udka królika
    4 ząbki czosnku
    1 ostra papryczka
    1 cebula
    500 g kiszonej kapusty
    1 łyżka miodu
    trawa cytrynowa
    100 g masła
    2 marchewki
    sól, pieprz grubo mielony, olej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do garnka nalewamy szklankę wody, szklankę jasnego piwa, wrzucamy pół łyżeczki ziaren kopry włoskiego, wkładamy wyszorowane bulwy topinamburu ze skórką, gotujemy pod przykryciem 35 - 40 minut do miękkości.

    2. Udka z królika marynujemy w soli i pieprzu, po czym przesmażamy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z każdej strony.

    3. Na tej samej patelni przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, resztę ziaren kopru włoskiego, miód, trawę cytrynową, masło, chwilę dusimy, a potem zalewamy resztą jasnego piwa. Redukujemy nadmiar płynu.

    4. Na dno naczynia żaroodpornego układamy przesmażonego królika, na to duszoną kapustę z piwem, szczelnie zakrywamy folia aluminiową lub przykrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 minut do godziny.

    5. Ugotowane bulwy topinamburu kroimy na pół, przesmażamy skórką do góry na oleju z 2 ząbkami czosnku, doprawiamy sola i pieprzem

Porady

zamiast topinamburu królika możemy podać z pieczywem lub ziemniakami pieczonymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować