Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do garnka nalewamy szklankę wody, szklankę jasnego piwa, wrzucamy pół łyżeczki ziaren kopry włoskiego, wkładamy wyszorowane bulwy topinamburu ze skórką, gotujemy pod przykryciem 35 - 40 minut do miękkości.
2. Udka z królika marynujemy w soli i pieprzu, po czym przesmażamy na patelni z odrobiną oleju na złoty kolor z każdej strony.
3. Na tej samej patelni przesmażamy do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, resztę ziaren kopru włoskiego, miód, trawę cytrynową, masło, chwilę dusimy, a potem zalewamy resztą jasnego piwa. Redukujemy nadmiar płynu.
4. Na dno naczynia żaroodpornego układamy przesmażonego królika, na to duszoną kapustę z piwem, szczelnie zakrywamy folia aluminiową lub przykrywką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 minut do godziny.
5. Ugotowane bulwy topinamburu kroimy na pół, przesmażamy skórką do góry na oleju z 2 ząbkami czosnku, doprawiamy sola i pieprzem
Porady
zamiast topinamburu królika możemy podać z pieczywem lub ziemniakami pieczonymi
Komentarze