Krokiety z mięsem

0 (0 ocen)

Wszyscy je uwielbiają

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mleka
    1 jajko
    2 szklanki mąki
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    Farsz:
    50 dag mięsa wieprzowego np łopatki
    20 dag kapusty kiszonej
    1 cebula
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka vegety
    10 dag słoniny

    Panierka:
    2 jajka
    bułka tarta z makiem
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto mieszamy mikserem na gładką masę. Na patelni o średnicy 26 cm rozgrzewamy tłuszcz, wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki. Mięso kroimy w kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy. Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa, kapustę kroimy w małe paski. Cebulę i słoninę kroimy w kostkę i smażymy. Mięso mieszamy z kapustą kiszoną,dodajemy cebulę i słoninę wraz z tłuszczem. Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dokładnie wyrabiamy.



  • 2. Na każdy naleśnik wykładamy porcję farszu, składamy zawijając najpierw rogi do środka i formujemy krokiety. Panierujemy w rozkłóconym jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na patelni na wolnym ogniu, aż krokiety będą rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować