KROKIECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Te pyszne krokiecki polecam wszystkim na obecnie zaczęty post. Moja rodzinka je uwielbia z czerwonym barszczykiem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
    25 dag pieczarek
    duża cebula
    liść laurowy
    3 ziela angielskie
    2 szklanki wody
    litr mleka
    ok kg mąki
    6 jajek
    olej
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    trochę masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokieciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta z pieczarkami 1. Kiszoną kapustę gotujemy z dwoma szklankami wody, z liściem laurowym i zielem angielskim ok pół godziny. Między czasie obieramy pieczarki i cebulę. Na patelni rozpuszczamy ok łyżki masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i szklimy. Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy ok pół godziny. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody. Do głębokiej miski wkładamy ostudzoną kapustę, uduszone pieczarki z cebulką, wbijamy jedno jajko i doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Robimy ciasto naleśnikowe. Ja robię z większej ilości mleka gdyż więcej smażę naleśników . Ponieważ moje dzieci lubią je nie tylko z farszem z kapustką ale także z dżemem na słodko. Mleko miksuje z dwoma jajkami , szczyptą soli, 2 łyżkami oleju i mąką . Ciasto powinno mięć gęstość klarownej śmietany. Smażymy naleśniki. Studzimy.
  • 3. Ostudzone naleśniki smarujemy farszem , boczne brzegi do środka i zwijamy w rulonik.
  • 4. Roztrzepujemy resztę jajek. Ruloniki zanurzamy masie jajecznej a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco z czerwonym barszczykiem.
    Smacznego.

Porady

Resztę naleśników możemy posmarować dżemem i podawać z kleksem słodkiej śmietany. Pychota dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować