Krokieciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę gotujemy z dwoma szklankami wody, z liściem laurowym i zielem angielskim ok pół godziny. Między czasie obieramy pieczarki i cebulę. Na patelni rozpuszczamy ok łyżki masła, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i szklimy. Dorzucamy pokrojone pieczarki i dusimy ok pół godziny. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody. Do głębokiej miski wkładamy ostudzoną kapustę, uduszone pieczarki z cebulką, wbijamy jedno jajko i doprawiamy solą i pieprzem.
2.Robimy ciasto naleśnikowe. Ja robię z większej ilości mleka gdyż więcej smażę naleśników . Ponieważ moje dzieci lubią je nie tylko z farszem z kapustką ale także z dżemem na słodko. Mleko miksuje z dwoma jajkami , szczyptą soli, 2 łyżkami oleju i mąką . Ciasto powinno mięć gęstość klarownej śmietany. Smażymy naleśniki. Studzimy.
3.Ostudzone naleśniki smarujemy farszem , boczne brzegi do środka i zwijamy w rulonik.
4.Roztrzepujemy resztę jajek. Ruloniki zanurzamy masie jajecznej a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco z czerwonym barszczykiem.
Smacznego.
Porady
Resztę naleśników możemy posmarować dżemem i podawać z kleksem słodkiej śmietany. Pychota dla dzieci.
Komentarze