Rogaliki waniliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto- mieszamy mąkę z mielonymi migdałami, orzechami, cukrem kryształem. Dodajemy jedną torebkę cukru waniliowego, szczyptę soli, żółtka oraz zimne masło. Zagniatamy ciasto. Kulę z ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 1 godz do lodówki. Między czasie mieszamy w miseczce pozostałe 4 torebki cukru waniliowego z cukrem pudrem. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy w wałeczki i formujemy małe rogaliki. Gotowe układamy na pergaminie i pieczemy ok 15 min do zarumienienia w nagrzanym piekarniku do 180 C. Gorące rogaliki zdejmujemy z blaszki i od razu obtaczamy w mieszance przygotowanych cukrów.Odkładamy do wystygnięcia. Rogaliki przetrzymywane w blaszanych pojemniczkach są świeżę nawet do 2 tyg .
Komentarze