Krewetki po saudyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Osuszyć krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Każdą maczać w jajkach, a następnie obtaczać w mące. Smażyć na oleju. Wyjąć i przełożyć na talerzyk. Posypać serem, dymką, czosnkiem i natką. Podawać z sałatą i pomidorami. Podawać z chlebkiem pita
SPOSÓB WYKONANIA: Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość. Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kule, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka (większe będą miały cieniutkie ścianki, natomiast mniejsze będą grubsze i pulchniejsze). Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260 st. C, włożyć pusta blachę (można również piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwką i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.podawać z sosem.
Komentarze