Krewetki po saudyjsku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Arabia Saudyjska: Krewetki po saudyjsku

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki królewskie (lub 50 dag opakowanie mrożonych o średniej wielkości): 8 sztuk
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka (do panierowania ok. jednej szklanki): 1 szklanka
    - Żółty ser (tarty): 10 dekagramów
    - cebula dymka (posiekana): 4 łyżki
    - ząbek czosnku (duży i roztarty): 1 sztuka
    - natka pietruszki (posiekana): 2 łyżki
    - sałata: 1 sztuka
    - pomidory (posiekane): 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki po saudyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Osuszyć krewetki. Doprawić solą i pieprzem. Każdą maczać w jajkach, a następnie obtaczać w mące. Smażyć na oleju. Wyjąć i przełożyć na talerzyk. Posypać serem, dymką, czosnkiem i natką. Podawać z sałatą i pomidorami. Podawać z chlebkiem pita
  • Chlebek pita: 2. Chlebek pita:
    SKŁADNIKI: 1 1/4 szklanki letniej wody, 3 łyżki oliwki, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 3 szklanki mąki, 2 łyżeczki suchych drożdży.

    SPOSÓB WYKONANIA: Drożdże wsypać do letniej wody i zostawić na 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać pozostałe składniki, wlać wodę z drożdżami i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę, aż podwoi swoja objętość. Przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą część uformować w kule, spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami w kształcie krążka (większe będą miały cieniutkie ścianki, natomiast mniejsze będą grubsze i pulchniejsze). Układać na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Warunkiem powstania "kieszonki" jest bardzo wysoka temperatura piekarnika i równie gorąca blacha. Piekarnik rozgrzać do 260 st. C, włożyć pusta blachę (można również piec na kamieniu do pieczenia pizzy) i nagrzać ją kilka minut. Wyrośnięte krążki posmarować lekko oliwką i ostrożnie zsunąć razem z papierem pergaminowym na rozgrzaną blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione.podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce morza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować