Kresowe Gałuszki

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Kresowe gałuszki to forma pieczonych kotlecików, które podaje się z sosem np.chrzanowycm.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 8 ugotowanych ziemniaków,
    1/2 szklanki pestek dyni,
    3 łyzki mąki,
    1 jajko,
    20 dkg mięsa (dowolnego, według smaku i uznania)-u mnie mielona łopatka,
    1 cebula,
    sol,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Przystawki

Kresowe gałuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skladniki 1. Pestki dyni prazymy na suchej patelni na złoty kolor.
    Mięso mielimy lub drobno siekamy.
    ugotowane i ostudzone ziemniaki tłuczemy.
    Cebule delikatnie rumienimy na tłuszczu.
    Ziemniaki, pestki dyni,mąkę,cebulę, jajko i mięso dokładnie mieszamy, a nastepnie doprawiamy do smaku.
  • 2. Z powstałej masy formujemy nieduze kulki i ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Kulki lekko spłaszczamy.Pieczemy do momentu az gałuszki nabiorą rumianego koloru, ok 15-20 minut w 180stopniach.
  • 3. Gałuszki mozna spozywac i na ciepło i na zimno z dodatkiem ulubionego sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować