Gałuszki

0 (0 ocen)

  • 60 min

kresowe kotleciki ziemniaczane

  • 60 min

Składniki:

  • 8-10 ziemniaków
    0,5 szklanki posiekanych pestek dyni
    3 łyżki mąki
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    1 jajko
    20 dag resztek wędlin
    pieczonego mięsa lub drobiu
    po 1 łyżce masła i oleju
    sól
    pieprz.

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gałuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać. Wędlinę przepuścić przez maszynkę, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Wymieszać z masłem, następnie połączyć z ziemniakami, jajkiem, śmietaną i mąką. Dodać przyprawy, dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki, ułożyć je na natłuszczonej olejem blasze. Piec na złoty kolor w temp. 200°C. Gałuszki podawać polane masłem, z dodatkiem surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować