Kremówka wadowicka

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Nie należy do najłatwiejszych, jednak dla takiego smaku warto się poświęcić !

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    23 dag masła
    125 ml śmietany 18%

    krem:
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    10 dag cukru pudru
    3 łyżki masła

    bita śmietana:
    500 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    śmietan-fix lub żelatyna do usztywnienia

    ok. 20 herbatników w czekoladzie (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty Bita śmietana

Kremówka wadowicka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić 6 godzin. Ciasto podzielić na 2 części, każdą cienko rozwałkować i piec na blaszce 23x33, nakłuć przed włożeniem do piekarnika, piec 15 min w 200*C.
  • 2. Zagotować dwie szklanki mleka, masło i oba cukry. W reszcie mleka rozmieszać żółtka z mąkami. Wlać do gorącego mleka, mieszać aż masa zgęstnieje. Przestudzić i przełożyć na blat ciasta. Ostudzić. Na masę wyłożyć herbatniki.
  • 3. Kremówkę ubić, dodać na koniec cukier puder i usztywniacz. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugim plackiem, przykryć folią aluminiową i chłodzić 6 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !

Porady

Ciasto będzie bardzo delikatne, ostrożnie z przenoszeniem itp

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

image-0xlg1ha

To może cię zainteresować