Kremówka wadowicka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagniatam ciasto, zawijam w folię i chłodzę 5 godzin.
Ciasto dzielę na pół. Każdą część cienko wałkuję i umieszczam w formach o boku 24 cm na 34 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem i piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC.
2.Krem:
Gotuję 2 szklanki mleka, masło, cukier waniliowy i cukier puder. W reszcie mleka mieszam żółtka z obiema mąkami i wlewam do gotującego się mleka mieszając. Podgrzewam aż masa zgęstnieje. Studzę i przekładam na blat ciasta.
3.Bita śmietana:
Kremówkę ubijam, dodając cukier puder i usztywniacze. Wykładam na warstwę kremu i równo rozsmarowuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Całość okrywam folią i chłodzę parę godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posypuję cukrem pudrem.
Komentarze