Kremówka wadowicka

4.49 (199 ocen)

Może być miłym finałem niedzielnego obiadu.

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    23 dag masła
    125 ml śmietany 18 %
    Krem:
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    10 dag cukru pudru
    3 łyżki masła
    Bita śmietana:
    330 ml śmietanki kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    2 torebki usztywniacza do bitej śmietany
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kremówka wadowicka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagniatam ciasto, zawijam w folię i chłodzę 5 godzin.
    Ciasto dzielę na pół. Każdą część cienko wałkuję i umieszczam w formach o boku 24 cm na 34 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem i piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC.
  • 2. Krem:
    Gotuję 2 szklanki mleka, masło, cukier waniliowy i cukier puder. W reszcie mleka mieszam żółtka z obiema mąkami i wlewam do gotującego się mleka mieszając. Podgrzewam aż masa zgęstnieje. Studzę i przekładam na blat ciasta.
  • 3. Bita śmietana:
    Kremówkę ubijam, dodając cukier puder i usztywniacze. Wykładam na warstwę kremu i równo rozsmarowuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Całość okrywam folią i chłodzę parę godzin. Przed podaniem wierzch ciasta posypuję cukrem pudrem.



Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować