Krem z brokułów i kalafiora

4.49 (150 ocen)

Przygotowuje się bardzo szybko. Rozgrzewa w mroźne dni.

Składniki:

  • 2 l wywaru mięsno-warzywnego( pozostawić ugotowane warzywa: marchew, pietruszka, seler,por)
    400 g brokuł
    300 g kalafiora
    1/2 szklanki śmietany 12 %
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta chili
    kilka kromek chleba
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z brokułów i kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem z brokułów i kalafiora 1. Brokuł i kalafior dokładnie oczyścić, podzielić na różyczki i umyć. Wywar przecedzić, dodać brokuł i kalafior, gotować przez ok. 15 min. Następnie dodać pozostawione warzywa z wywaru i zmiksować na krem przy pomocy blendera. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić z dodatkiem masła na rozfrzaną patelnie. Zupę udekorować śmietaną i podawać z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować