Krem z bobu na cydrze z chrustem ziemniaczanym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Delikatna zupa krem z bobu z orzeźwiającą nutką mięty i cydru, podana z chrupiącymi ziemniaczkami to pyszna propozycja na szybki obiad, polecam :)

  • 35 min

Składniki:

  • 750 gram bobu
    2 ząbki czosnku
    2 gałązki świeżej mięty
    1 szklanka Cydru
    1-2 szklanek domowego bulionu warzywnego
    Sól, pieprz
    4 łyżeczki jogurtu naturalnego (opcjonalnie )
    2-3 małe ziemniaki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Frytki Krem

Krem z bobu na cydrze z chrustem ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób płuczemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą, lekko solimy (około 1,5 łyżeczki ) i gotujemy do miękkości tj. około 15 minut. Bób odcedzamy, lekko studzimy i obieramy.

    Obrany bób przekładamy do blendera dodajemy obrane ząbki czosnku i liście mięty, wlewamy 1 szklankę bulionu i blendujemy na gładką masę.

    Jeśli lubimy bardzo gładkie zupy krem to zblendowaną zupę przecieramy przez sitko jeśli nie wlewamy masę do garnka, dodajemy cydr i gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 5 minut. Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy resztę bulionu i doprawiamy raz jeszcze. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienką zapałkę. Pokrojone ziemniaki osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy olej i smażmy na nim na złoty kolor pokrojone ziemniaki.

    Zupę nalewamy na talerze dekorujemy liśćmi mięty i jogurtem naturalnym, serwujemy posypane usmażonym chrustem ziemniaczanym, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Cydr Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować