Krem kokosowy z tego przepisu doskonały jest jako nadzienie do naleśników (właśnie w ten sposób zjedliśmy sporą część), ale również do chleba. Z powodzeniem też możecie użyć kremu podczas przygotowywania przeróżnych wypieków.
Krem kokosowy (wegański) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiórki wraz z olejem kokosowym oraz ksylitolem rozdrabiamy w misce ręcznym blenderem. Wiórki pod wpływem tego działania powinny puścić olej. Uwaga - można przegrzać i spalić blender! Dlatego należy to robić z przerwami i pulsacyjnie. Lepiej dłużej, niż zamęczyć sprzęt ;) Ja dodatkowo przyspieszyłam sobie pracę ugniatając wiórki drewnianą pałką do ręcznego ucierania kremów (szybciej puszczały olej). Gdy wiórki zaczną puszczać tłuszcz, wlewamy mleko sojowe i całość miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Komentarze