Krem jaglany z bananem, prażonymi jabłkami i berberysem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo zdrowy i szybki deser z wykorzystaniem kaszy jaglanej i owoców. Dodatkowo smaku nadaje suszony berberys, który ma przyjemny kwaskowaty i orzeźwiający smak.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
    ¾ szklanki mleka
    3 łyżeczki berberysa suszonego
    1 banan
    1 jabłko
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    Szczypta kardamonu
    ¼ szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Krem jaglany z bananem, prażonymi jabłkami i berberysem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy w zimnej wodzie (na sitku). Następnie przelewamy wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy kaszę oraz łyżeczkę berberysa. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko. Kaszę miksujemy z bananem na gładki krem. Do osobnego garnka wkładamy obrane i pokrojone na małe kawałki jabłko. Podlewamy wodą, wsypujemy cukier i kardamon, gotujemy do momentu aż woda wyparuje a jabłka będą miękkie. Jeżeli nie rozpadły się podczas gotowania możemy je zblendować. W słoiczku lub szklance przekładamy warstwami krem jaglany, łyżeczka berberysa, jabłka, ponownie krem jaglany i na wierzch resztę suszonych owoców. Możemy zjeść taki deser na ciepło lub schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Jabłka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować