Krem czekoladowy do pieczywa

4.49 (165 ocen)

  • 20 min

Znacie kogoś kto nie lubi czekolady? Ja nie! Krem czekoladowy domowej produkcji to przepyszny dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy wyjadania łyżeczką. Nie zawiera żadnych „E” ani ulepszaczy a do jego przygotowania można użyć czekoladowych figurek zalegających po świętach.

  • 20 min

Składniki:

  • (na słoik około 300g)
    100g cukru
    200ml śmietanki kremówki
    200g gorzkiej czekolady (lub wg gustu mlecznej)
    aromat waniliowy
    szczypta soli
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Krem czekoladowy Karmel

Krem czekoladowy do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem czekoladowy do pieczywa 1. Cukier wsypujemy do rondla o grubym dnie i na małym ogniu podgrzewamy aż cukier się rozpuści i lekko zbrązowieje. Im bardziej intensywny jest kolor karmelu tym bardziej gorzki jest krem.
  • Krem czekoladowy do pieczywa 2. Do karmelu dolewamy śmietankę.
  • Krem czekoladowy do pieczywa 3. Energicznie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy sól.
  • Krem czekoladowy do pieczywa 4. Garnek zdejmujemy z płyty i dodajmy pokruszoną/pokrojona czekoladę oraz 2 łyżki masła i dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do wyparzonych słoików i przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować