Krakersiak na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka. Wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać drewnianą łyżką. Na blaszkę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papier do pieczenia. Następnie równomiernie na blaszce wylać ciasto. Piec 30 minut w 180 st C. ub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić i oddzielić od papieru.
MASA
W szklance mleka wymieszać obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mieszankę mleka z mąkami i żółtkami. Energicznym ruchem mieszać, żeby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje wyłączyć gaz i go ostudzić. Masło rozetrzeć. Porcjami dodawać ostudzony budyń. Dobrze razem wymieszać. Podzielić na 2 części.
Masę orzechową podgrzać w kąpieli wodnej, gdy będzie gorąca dodać do niej suchą żelatynę i dobrze razem wymieszać. Odstawić.
Na ostudzony biszkopt rozsmarować jedną część masy. Na masę ułożyć warstwę krakerów. Na to rozsmarować drugą część masy i ponownie ułożyć na masie krakersy. Na wierzch rozsmarować masę orzechową. Ciasto odstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.
Komentarze