kotlety ziemniaczano-gryczane

5 (200 ocen)

palce lizać

Składniki:

  • 5 ugotowanych ziemniaków
    Ok.1/2szkl kaszy gryczanej
    Ok.1/2szkl. kaszy jęczmiennej
    Cebula
    ½ Szkl mąki
    Bułka tarta
    Kostka rosołowa
    Jajko
    przyprawa uniwersalna
    Majeranek
    Pieprz ,sól
    Zioła prowansalskie
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ziemniaczano-gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze gotujemy na gęsto z kostką rosołową, studzimy.
    Ziemniaki zimne przeciskamy przez praskę lub mielimy, dodajemy do kaszy.
    Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, wkładamy do ziemniaków i kaszy.
    Dodajemy jajko,ok.1/2 szklanki bułki tartej i zioła., wsypujemy mąkę.
    Doprawiamy przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem.
    Wyrabiamy.
    Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w bulce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano

Porady

Doskonale smakują z sosem myśliwskim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować