Kotlety ziemniaczane są pysznym i bardzo tanim daniem. Przyrządzenie ich zajmuje bardzo mało czasu. Do tego możemy podawać je z różnymi sosami. Uwielbiam brokuły więc sos sama wymyśliłam.
1 godz. 10 min
Składniki:
kotlety:
ziemniaki -5 sztuk
jajko 1- sztuka
pieprz -3 szczypty
sól -5 szczypt
olej z czerwonej palmy -1/3 szklanki
Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy na parze i ugniatamy. Dodajemy do nich jajko, sól i pieprz. Ugniatamy na jednolita masę. Smażymy na oleju z owoców czerwonej palmy. Można podawać z różnymi sosami.
2.Możemy dodać swój ulubiony sos. Ja wybrałam paprykowo-brokułowy.
3.Brokuł gotujemy na parze, a następnie drobniutko kroimy. Zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Pod koniec gotowania, odlewamy 1/2 szklanki wywaru i mieszamy razem z mąką i śmietaną. Dolewamy do sosu. Smacznego. Sos jest znakomity do mięs.
Komentarze