Kotlety ziemniaczane

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kotlety ziemniaczane są pysznym i bardzo tanim daniem. Przyrządzenie ich zajmuje bardzo mało czasu. Do tego możemy podawać je z różnymi sosami. Uwielbiam brokuły więc sos sama wymyśliłam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • kotlety:
    ziemniaki -5 sztuk
    jajko 1- sztuka
    pieprz -3 szczypty
    sól -5 szczypt
    olej z czerwonej palmy -1/3 szklanki

    sos:
    brokuł- 1 sztuka
    papryczka chili- 1 sztuka
    śmietana -1 łyżka
    woda -1 szklanka
    sól -4 szczypty
    pieprz -3 szczypty
    mąka -1 łyżeczka
    natka pietruszki -1 gałązka
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Kotlety ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety ziemniaczane 1. Ziemniaki gotujemy na parze i ugniatamy. Dodajemy do nich jajko, sól i pieprz. Ugniatamy na jednolita masę. Smażymy na oleju z owoców czerwonej palmy. Można podawać z różnymi sosami.
  • kotlety ziemniaczane 2. Możemy dodać swój ulubiony sos. Ja wybrałam paprykowo-brokułowy.
  • sos paprykowo- brokułowy 3. Brokuł gotujemy na parze, a następnie drobniutko kroimy. Zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili. Pod koniec gotowania, odlewamy 1/2 szklanki wywaru i mieszamy razem z mąką i śmietaną. Dolewamy do sosu. Smacznego. Sos jest znakomity do mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować