Kotlety wieprzowe nadziane bazyliowymi pieczonymi burakami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Mięso i buraki?czemu nie! Polecam na obiad kotlety mielone nadziane pieczonymi burakami .

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 mniejsze buraki obrane ze skórki
    Marynata:
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka miodu
    2-3łyżki oliwy
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta i suszonego oregano
    szczypta suszonej bazylii
    Kotlety z mięsa zmielonego :
    1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
    1 mała bułka kajzerka namoczona w mleku
    1 średnia cebula starta na tartce
    1 jajko
    sól
    pieprz świeżo zmielony
    3 łyżki zimnej wody
    bułka tarta do obtoczenia
    pęczek świeżej posiekanej natki
    olej do smażenia (lub masło klarowane )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotlety wieprzowe nadziane bazyliowymi pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć ,obrać ze skórki, pokroić w paski,.
    W misce umieścić składniki na marynatę , wymieszać i zalać nią paski buraków. Obtaczane w marynacie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 60-70 minut w nagrzanym piekarniku.
    Mięso zmielić, bułkę zalać mlekiem , po kilku minutach odcisnąć .Do mięsa i odciśnietej bułki dodać startą na drobnej tarce cebulę, jajko, sól i pieprz , 2-3 łyżki posiekanej natki wodę i dokładnie wyrobić masę.
    Porcje mięsa spłaszczać w dłoni, na środku układać po kilka plasterków pieczonych pasków buraczanych , sklejać tak by powstały owalne kotlety, .Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
    Podawać z ziemniakami ,
    smacznego.

Porady

pasa powinna byc luzna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować