Kotlety wieprzowe nadziane bazyliowymi pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki umyć ,obrać ze skórki, pokroić w paski,.
W misce umieścić składniki na marynatę , wymieszać i zalać nią paski buraków. Obtaczane w marynacie warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 60-70 minut w nagrzanym piekarniku.
Mięso zmielić, bułkę zalać mlekiem , po kilku minutach odcisnąć .Do mięsa i odciśnietej bułki dodać startą na drobnej tarce cebulę, jajko, sól i pieprz , 2-3 łyżki posiekanej natki wodę i dokładnie wyrobić masę.
Porcje mięsa spłaszczać w dłoni, na środku układać po kilka plasterków pieczonych pasków buraczanych , sklejać tak by powstały owalne kotlety, .Kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Podawać z ziemniakami ,
smacznego.
Komentarze