Kotlety mielone z pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To ciekawe urozmaicenie zwykłych mielonych kotletów. Są pyszne, sycące, a ich zrobienie nie zajmie wiele więcej czasu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 średnia cebula, drobno skrojona
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
    2 małe cebule
    10 dużych, świeżych pieczarek
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    jajko do obtoczenia kotlecików
    bułka tarta do obtoczenia kotletów
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Kotlety mielone

Kotlety mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do większego naczynia, dodajemy jajko, namoczoną-wyciśniętą bułkę, czosnek, cebulę i sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
    Cebulę drobno kroimy, smażymy na oleju, dodajemy do mięsa. Natkę pietruszki drobno kroimy, również dokładamy do mięsnej masy. Mieszamy.
    Pieczarki oczyszczamy, odkrawamy nóżki.
    Z masy formujemy kotleciki, wielkości kapelusza pieczarki i wciskamy do niego – faszerujemy pieczarkę mięsem. Całość obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej.
    Smażymy na oleju, z każdej strony, do uzyskania złotego koloru - najpierw obsmażyć kapelusze pieczarek potem stronę, gdzie jest mięso.

    Podajemy ciepłe z ziemniakami, ryżem, kaszą z surówką. Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować