Kotlety mielone z pieczarkami

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To ciekawe urozmaicenie zwykłych mielonych kotletów. Są pyszne, sycące, a ich zrobienie nie zajmie wiele więcej czasu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 średnia cebula, drobno skrojona
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
    2 małe cebule
    10-15 świeżych pieczarek
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    bułka tarta do obtoczenia kotletów
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Kotlety mielone

Kotlety mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do większego naczynia, dodajemy jajko, namoczoną-wyciśniętą bułkę, czosnek, cebulę i sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
    Cebule drobno kroimy, smażymy na oleju. Gdy się zeszklą, dodajemy obrane, drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Natkę pietruszki drobno kroimy, dodajemy do pieczarek. Mieszamy. Całość chwilę dusimy i chłodzimy, po czym dodajemy do mięsnej masy.
    Z masy formujemy kotleciki. Obtaczamy uformowane mięso w bułce tartej.
    Smażymy na oleju, z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

    Podajemy ciepłe z ziemniakami, ryżem, kaszą z surówką. Polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować