Bardzo smaczne kotlety z łopatki mielonej, z dodatkiem czarnuszki smakują doskonale, dodatek duszonej papryki z czosnkiem jest dobrym dodatkiem...........SMACZNEGO!!!
Kotlety mielone z czarnuszką z papryką,czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć zmieloną łopatkę, moczoną w wodzie bułkę odciśniętą z wody, pokrojoną cebulę, jajka, kucharka, tartą bułkę, czarnuszkę, pieprz mielony czarny i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę.
2.Formować okrągłe kotlety, obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec na patelni, widelcem trochę spłaszczyć kotlety i smażyć na rumiano.
3.Kotlety wyłożyć na talerz, odlać nadmiar tłuszczu z patelni i trochę zostawić, wsypać na patelnię pokrojoną w kawałeczki paprykę, smażyć co jakiś czas zamieszać, dodać pokrojone ząbki czosnku, smażyć z 5 minut.
4.Wsypać pokrojone w kostkę pomidory (pomidory dodadzą płynu, dlatego nie dolewamy wody) i smażyć z 15 minut, dodać soli, pieprz mielony, paprykę ostrą, podawać z kotletem z mielonym.
Komentarze